Entropija in smisel bolečine

Bolj ko bežimo stran od telesne ali čustvene bolečine, bolj bežimo stran od sebe oz. od realnih nas. Bolj ko se zmoremo zrelo soočiti z bolečino, bliže smo sami sebi in bolj polno in realno je naše življenje.

Entropija in smisel bolečine

Entropija in smisel bolečine

Tako močno se včasih trudimo in toliko energije  porabimo, da se izognemo neprijetnim čustvom in s tem morebitne bolečine. Izogibamo se ljudem, ki nas jezijo oz. nam grejo “na jetra” in izogibamo se situacijam, ki nas strašijo. Bolj ko bežimo stran od telesne ali čustvene bolečine, bolj bežimo stran od sebe oz. od realnih nas. Bolj ko se zmoremo zrelo soočiti z bolečino, bliže smo sami sebi in bolj polno in realno je naše življenje. Samo skozi bolečino in začasno entropijo lahko spoznamo svoj pravi obraz in si tako sčasoma zaslužimo vedno več trenutkov polne radosti in sintropije.

S tem ko ignoriramo telesno bolečino ignoriramo del sebe, ki potrebuje našo pozornost in želi biti slišan. Bolečina je vedno opozorilo, le slišati ga nočemo. Večinoma si želimo enostavne rešitve, da bi se čim hitreje lahko vrnili v naš vsakdan. Vsakič, ko se na nepremišljen in površen način soočamo z bolečino nam telo daje kredit. Z vsakim kreditom smo bolj zadolženi in ustvarjamo pogoje za kronične bolečine in bolezni.


Ko se na bolečino navadimo oz. konstantno jemljemo protibolečinska sredstva, da lahko normalno delujemo, takrat delujmo proti sebi. Vzrok ostaja, bolečine se navadimo, telo pa ves čas stremi k homeostazi in išče prilagoditve na račun vedno večjega nereda. Za usklajeno gibanje se mora ena mišična skupina skrčiti, ( agonisti) druga pa podaljšati ( antagonisti). Ko zaradi kronično zakrčenih predelov ne moremo več v polnosti podaljšati mišic to pomeni, da smo omejeni v svojem gibanju in posledično tudi delovanju.

Smiselno je tudi vprašanje kako to, da si nismo dovolj pomembni, da bi si namenili čas in usmerili energijo v reševanje vzroka in zanimanja zakaj nas boli in od kje prihaja bolečina?
Mar res nismo nikoli bili  toliko pomembni, da bi bili danes lahko pomembni sebi?

Če kaj, potem v zadnjem času spoznavam, kako telo govori in kako res nikoli ne laže. In kako vedno večji  nadzor nad telesom pomeni tudi, da imamo počasi vedno večji nadzor nad svojim delovanjem in tako našim življenjem…

Življenje je svet dualnosti, če si se res pripravljen podati v črno brezno in se soočiti s svojo temo, potem mogoče nekajkrat za trenutek uspeš videti onkraj, onkraj ograje dualnosti…..

Anja Jarkovič, dipl.fiziot., učiteljica AEQ metode 1 stopnje

Morda te zanima še:

Entropija in smisel bolečine

08Aug