Fokusing

O Fokusing terapiji

Združite um in telo.

Fokusing je terapevtska praksa, ki je bila razvita v 1960-ih letih s strani ameriškega psihoterapevta in filozofa, Eugena Gendlina. Gre za metodo, ki združuje um in telo ter nas vabi, da pozornost usmerimo  na naše notranje občutene zaznave ( felt sense) ter spodbuja posameznike, da razvijejo globlje zavedanje o sebi in svojih občutkih. V 60 – ih letih je Dr. Gendin s sodelavci raziskoval zakaj nekateri s pomočjo psihoterapije uspejo narediti korake naprej v življenju, medtem ko se drugi vrtijo v svojih vzorcih.  Ugotovil je, da tisti, ki zmorejo neko situacijo povezati z zaznavo v svoji notranjosti, se pri pripovedovanju upočasnijo in pozornost namenijo prav iskanju pravih besed, ki bi opisale notranje dogajanje, so uspešni pri pomikanju naprej v življenju. Tak način nam ponudi novo, svežo izkušnjo, ki nam omogoči, da določeno prepreko v življenju lahko  vidimo iz drugega zornega kota.

Temelji Fokusinga?

Celostno telesno občutenje.

Fokusing temelji na občuteni zaznavi, ki ga avtor imenuje “felt sense”. Ta zaznava se nanaša na telesno dojemanje situacije ali težave, ki presega zgolj miselno analizo. Felt sense je tudi veliko več kot le občutek, saj nosi informacijo o celostnem telesnem občutenju nekega življenjskega položaja in fokusing nas poziva, da prisluhnemo tem občutenim zaznavam.

Zakaj se uporablja?

Najpogostejše težave, pri katerih uporabljamo Fokusing.

Proces Fokusinga

Koraki do sebe.

Pri fokusingu gre za izkustveno implicitno metodo, ki posameznike vodi skozi proces prepoznavanja in interpretiranja svojih občutenih zaznav ( felt sensov). Proces je sestavljen iz več korakov, ki vključujejo uglaševanje s telesom, poglobljeno zavedanje telesa, stik in interakcijo z občuteno zaznavo in radovedno zanimanje, kaj nam  občutena zaznava želi sporočiti. Sama pravim, da s fokusingom dobiš kot nekega notranjega vodnika na katerega se vedno lahko obrneš in posledično se vedno manj oziraš navzven in iščeš odgovore zunaj sebe.

Fokusing ni le metoda, je notranje potovanje, ki nas vodi k globljemu razumevanju sebe, svojih občutkov in našega notranjega sveta. Čeprav je to potovanje lahko zahtevno, saj se soočaš s tem, kar je trenutno prisotno, je lahko tudi osvobajajoče in preoblikovalno. S Fokusingom lahko začnete raziskovati svoje notranje doživljanje na globlji ravni in se pomaknete proti boljšemu čustvenemu blagostanju.

Začetek vašega potovanja

Obuditev prirojenega pristopa.

Čeprav lahko Fokusing na začetku deluje zapleteno, je pravzaprav pristop, ki nam je prirojen, vendar smo ga zaradi izkušenj v življenju, pozabili. Za začetek potovanja s Fokusingom niso potrebne posebne izkušnje. Potrebna je pripravljenost za raziskovanje sebe in svojih občutkov. Je pa velikokrat za to, da sploh pridemo v stik s svojimi notranjimi zaznavami, potrebna dovolj dobra vertikalna in horizontalna povezanost. Zato je predhodno smiselno začeti prav na čutenju in urejanju fizičnega telesa s pomočjo AEQ metode. Focusing je lahko pomembno orodje za vse, ki si želijo boljšega razumevanja sebe.

Rezervirajte termin

Urnik

Delovni čas

Področje bolečine in termin si lahko enostavno izberete preko kontaktnega obrazca. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

  • Pon - Pet : 07:00 - 20:00
  • Sobota : Zaprto
  • Nedelja in prazniki : Zaprto

Bolečina in datum

Vaši podatki

Kontaktirajte me

Kontakt

TELEFON
NASLOV

Kranjska cesta 4, 4240 Radovljica