Povezanost uma in telesa

Le povezana um in telo lahko pripeljeta do popolne ozdravitve.

To, da um in telo vplivata eden na drugega smo slišali že vsi, vedno več pa je tudi raziskav, kjer to potrjuje tudi uradna znanost.

Po tradicionalni kitajski medicini je vsak organ povezan z določenim čustvenim stanjem in če se na nivoju uma oziroma čustev zgodi sprememba, telo dobi signal, da se je potrebno prilagoditi novim okoliščinam.

Um in telo sta zelo povezana. Čustva, kot so strah, žalost, jeza (stres) vplivajo na telesne funkcije preko avtonomnega živčevja in tako stresna stanja aktivirajo simpatično živčevje. Njegova poglavitna funkcija je priprava organizma na boj ali beg. Ta pa je igral pomembno vlogo v obdobju pračloveka, ko je bilo ogroženo življenje.

Dandanes so ta stanja le redko realna, zato nas ta predvsem izčrpavajo in slabijo imunski sistem. Stresna stanja namreč spodbujajo izločanje adrenalina in kortikosteroida, to pa ovira delovanje limfocitov oziroma celic, ki so odgovorna za imunski odziv. Vse skupaj pa pogosto vodi v različna bolezenska stanja.

Sama se v okviru povezanosti um in telo vsakodnevno poslužujem meditacije in fokusinga. Še posebaj slednji je odlično orodje za pomoč pri prepoznavanju in povezovanju telesnih simptomov z različnimi čustvenimi stanji.

Za razliko od mnogih sem mnenja, da so negativne misli in čustva enako pomembna kot so veselje, radost, mir, saj potlačitev in odrivanje čustev v nezavedno zmede našo fiziološko obrambo in lahko začne uničevati naše zdravje namesto, da bi ga varovala.

Zato za vsako ceno ostati pozitiven lahko včasih deluje ravno nasprotno.

Velik zagovornik in raziskovalec na področju odnosa um in telo je Dr. John E. Sarno. Piše o tem, da sta um in telo tako zelo povezana in prepletena, da bi morala obstajati kot ena beseda.

Simptome, kot so bolečine v hrbtu recimo vidi kot odvračanje pozornosti z ogrožujočih in strašljivih čustev, saj naj bi po njegovem bolečina preprečevala stik z grozečimi čustvi (notranji bes iz otroštva, da je treba ugoditi starševskim zahtevam v povezavi s sedanjimi zahtevami življenja), ki bi lahko ušla v zavestno področje in bi postala nevzdržna.

Bolečina je po njegovem tako strategija, oblikovana z namenom ohranjanja pozornosti na simptomih ali telesni bolečini.

Verjamem, da je zelo pomemben del na poti do ozdravitve redno potapljanje v naš notranji svet. V zaznavanje občutij, ki se skrivajo v naših globinah, zato, da ne bežimo stran od sebe, se ne skrivamo, temveč se ustavimo in si prisluhnemo. Um in telo v skladju.

Občutenjem najrazličnejših oblik, ki jih zaznamo v telesu, moramo dati prostor in dovoljenje, da lahko so. Da jih slišimo. In, ko se to zgodi nas z odgovori večkrat presenetijo. Skozi sporočila, takrat vstopimo v stik s tem, kar nam govori telo. In ko se zgodi ta stik s sabo in s tem kar nosimo v sebi, se zgodi odgovor.

Odgovor zdravega in polnega življenja.

Rezervirajte termin

Urnik

Delovni čas

Področje bolečine in termin si lahko enostavno izberete preko kontaktnega obrazca. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

  • Pon - Pet : 07:00 - 20:00
  • Sobota : Zaprto
  • Nedelja in prazniki : Zaprto

Bolečina in datum

Vaši podatki

Kontaktirajte me

Kontakt

TELEFON
NASLOV

Kranjska cesta 4, 4240 Radovljica