AEQ

Kaj je AEQ metoda ?

Gre za celostno metodo, ki učinkovito odpravlja bolečino. Namen je da zavestno prekvalificiramo gibanje oziroma se naučimo novega fiziološkega gibanja ( ki smo ga kot otroci poznali) in ga integriramo v vsakdanje življenje. 

Uči nas zavestnega nadzora nad mišicami in s tem nadzora nad gibanjem, ter posledično tudi nad dejanji. Pri AEQ metodi skozi lahkotne vaje, svojo zavest potopimo v občutenje telesa, ter spremljamo na kakšen način se premikamo, primerjamo levo in desno stran in katere dele telesa sploh občutimo. 

Kaj kmalu ugotovimo, da določenih predelov ne občutimo in nimamo nadzora nad njimi. Ne razumemo točno kaj naj bi naredili, telo pa nas ne uboga. Opazimo, da ne znamo izvesti zahtevanega giba. To imenujemo senzorično motorična  amnezija  (SMA).

Zakaj je AEQ edinstven ?

 

AEQ se od ostalih metod razlikuje predvsem po tem, da na človeka gleda kot celoto in  bolečino razume kot sestavni del širše disfunkcije. 

Vzrok za raznorazne bolečine pripisuje senzo-motorni amneziji (SMA). To pomeni,  da senzorni signal ne prispe do zavestnega dela centralnega živčevja in posledično namesto hotenega giba, izvedemo gib, ki je zapisan v naši podzavesti. 

Skozi AEQ vaje to zaznamo. In šele takrat, ko nekaj opazimo, lahko začnemo spreminjati naše vzorce delovanja. SMA se razvije kot posledica poškodb, navad in izpostavljenosti stresu in se manifestira v treh posebnih celostnih vzorcih gibanja, ki jih imenujemo refleks zelene luči (pojdi naprej), refleks rdeče luči (stoj, pojdi nazaj) in refleks travme (posledica poškodbe).

Naše delovanje – odzivanje na okolico

 

Vse naše delovanje na dražljaje iz okolja (naš čutno gibalni oziroma senzorično motorični sistem) odreagira s celim telesom oziroma celostnimi gibalnimi vzorci.

Telo na fizičen in psihičen stres odreagira podobno. Tako v  primeru nenadnega poka ali pa v primeru zaskrbljenosti (kjer ni realne zunanje nevarnosti) telo poskrbi za aktivacijo refleksa rdeče luči.

V normalnih okoliščinah se povišan mišični tonus ob odstranitvi stresne situacije vrne v normalo. Težava seveda nastane, ko smo iz okolja deležni situacij, ki so za nas stresne daljše obdobje. Takrat centralni živčni sistem prepozna določen vzorec kot najbolj primeren in ga ponotranji in spravi v podzavest. Tako se sčasoma ne zavedamo, da imamo določene predele stalno napete. V otroštvu pa je dovolj že en sam dogodek, ki se (v kolikor ni primerne empatične pozornosti po dogodku) shrani v telesu.

Urejanje gibanja in življenja z AEQ metodo

 

Dolžino in obseg gibanja bi morala določati struktura okostja in ne zakrčene mišice. Če vemo, da kosti premikajo mišice, le te pa delujejo pod taktirko centralnega živčnega  sistema, potem lahko lažje razumemo, zakaj z raznimi manualnimi tehnikami večkrat ni mogoče sprostiti določene mišične skupine.

Velikokrat povišan mišični tonus le za določen čas popusti, ker pa se ljudje vrnejo v svoje stare vzorce delovanja, se tudi povišan tonus hitro vrne. Vrne pa se, ker je tam shranjeno tudi neko čustvo, ki mu nismo prisluhnili in ga razrešili.
Bolj kot gibanje prihaja iz centra telesa bolj je gibanje urejeno in manj energije se porablja. Da  gibanje lahko prihaja iz centra telesa je nujno, da je medenični predel, diafragma in prsni predel čim bolj lahkoten in brez kronično zakrčenih predelov.
V kolikor je center telesa zakrčen, se sile za gibanje  zgornjih  in spodnjih okončin ne morejo enakomerno razviti in na ta način lahko vsakodnevno normalno gibanje pripelje do bolečine. Večkrat lahko  slišimo ljudi, da niso delali nič posebnega in jih je kar iznenada začelo boleti.  Če je center telesa zakrčen, potem so okončine bistveno bolj obremenjene in hitreje pripelje do težav na mišično skeletnem nivoju.

Zato je, tudi če se pojavi bolečina na nožnemu palcu, nujno delati vaje za zmanjšanje zakrčenosti v centru telesa. Cilj je namreč spremeniti način gibanja, ga izvesti čim bolj lahkotno, z usklajenim gibanjem medenice in prsnega koša. Posledično bo sila, ki je potrebna za odriv pri hoji, pravilno usmerjena in ne bo povzročila težav.

AEQ vaje izboljšujejo občutek nadzora, urejenosti in učinkovitosti gibanja in nadzora nad mišicami. S pomočjo vaj se naučimo kako  lahko bolj zavestno sproščamo dele telesa, ki so kronično napeti.  Povečuje se tako navpična kot vodoravna povezanost, kar vpliva na to, da postopoma v zavest dobimo informacije, ki nam omogočajo, da dojamemo, kje v našem življenju in odnosih delujemo neučinkovito in to začnemo spreminjati.

Rezervirajte termin

Urnik

Delovni čas

Področje bolečine in termin si lahko enostavno izberete preko kontaktnega obrazca. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

  • Pon - Pet : 07:00 - 20:00
  • Sobota : Zaprto
  • Nedelja in prazniki : Zaprto

Bolečina in datum

Vaši podatki

Kontaktirajte me

Kontakt

TELEFON
NASLOV

Kranjska cesta 4, 4240 Radovljica